Tricholoma scalpturatum

Tricholoma scalpturatum

        Gąska żółknąca

Tricholoma scalpturatum

                    (Fr.) Quél. (1872)

 

30 lipca 2019 TPK Gdańsk Dolina Schwabego
18 maja 2010 Gdańsk osiedle VII Dwór

 

owocniki

kapelusz: 

zmiennej barwy od jasnoszerej do grafitowoszarej, czasem także z szarobrązowymi tonami, z promieniście ułożonymi drobne włókienkami lub łuseczkami, mogą być ułożone one mniej lub bardziej wyraźnie koncentrycznie; z wiekiem powoli żółknący poczynając od brzegu; powierzchnia kapelusza sucha; 25-60(80) mm średnicy; początkowo półkulisto-dzwonkowaty, potem wypukły, w końcu rozpostarty, z płaskim garbkiem; brzeg długo podwinięty, czasem z szarawymi resztkami włóknistej osłony

blaszki: 

białe do białawo-szarych, powoli żółknące z wiekiem (ale ta cecha może nie występować); szerokie, o ostrzu pofalowanym lub karbowanym, średnio gęste

trzon:

białawy, szary, powierzchnia jedwabiście lśniąca, podłużnie szarawo włókienkowata, może żółknąć; czasem widoczne włókniste resztki osłony częściowej; 30-60 × 5-10 mm, krępy, równogruby, u niektórych egzemplarzy z wiekiem podstawa bywa rozszerzona; pełny

miąższ: 

biały, z tendencja do żółknięcia u starych egzemplarzy; zapach i smak silne, wyraźne mączne, smak łagodny

forma ochrony:

brak

wartość:

jadalne

występowanie:

od wiosny do jesieni w lasach, parkach, zaroślach, poboczach dróg

internet:

Snowarski

galeria zdjęć