Russula virescens

Russula virescens

Gołąbek zielonawy 

Russula virescens

               (Schaeff.) Fr.

 

30 lipca 2019 TPK Gdańsk Matemblewo
19 sierpnia 2015 TPK Gdańsk Leśn. Sopot

owocniki

kapelusz:

5-15 cm średnicy, masywny, bardzo mięsisty i względnie twardy, jędrny, za młodu prawie kulisty, z wiekiem spłaszczony i trochę wklęsły, barwy szarozielonej, grynszpanowej, na brzegu mlecznozielonkawej, brzeg początkowo ostry, później tępy i często falisty lub pękający promienisto, na starość krótko, lecz grubo karbowany

skórka:

gruba, sucha, przyrośnięta silnie, że tylko podczas wilgotnej pogody można ją miejscami trochę zedrzeć od brzegu, przeważnie z miąższem, ma wygląd mączysty i najczęściej jest popękana w małe poletka, że sprawiają wrażenie brodawek

trzon:

masywny, zwykle równogruby lub troche rozdęty, 2-9 cm wysoki, 2-4 cm gruby, gładki, u szczytu nieco mączysty, biały, u podstawy niekiedy nabiegły beżowo, pełny, z wiekiem watowaty

miąższ:

gruby, jędrny, biały, prawie zupełnie pozbawiony zapachu, choć na świeżo może pachnieć owocami a na starość serem, smak łagodny

blaszki:

białe, później jasnokremowe, zwykle wolne, niektóre rozwidlone przy trzonie, pomiędzy nimi występują wyraźne zmarszczki, a czasem pojawiają się blaszeczki

wysyp zarodników:

biały
zarodniki zarodniki

forma ochrony:

brak

wartość:

smaczny grzyb jadalny

występowanie:

pojedyńczo, po kilka w prześwietlonych lasach liściastych, rzadki, jeden z najbardziej poszukiwanych gołąbków

internet:

Snowarski
galeria zdjęć