Russula laurocerasi

Russula laurocerasi

Gołąbek gorzkomigdałowy

    Russula laurocerasi

                           Britzelm.

 

12 lipca 2019 TPK Gdańsk Matemblewo

12 lipca 2019 TPK Gdańsk Matemblewo

owocniki

kapelusz:

 barwy orzechowej (ochrowy, środek ciemniejszy, nawet umbra, bywa rdzawo nabiegły); 30-90 mm średnicy, półkulisty, szybko spłaszczony i z wklęśnięciem w centrum; powierzchnia wilgotna lepka; brzeg ostry, delikatnie karbowany i promieniście-gruzełkowaty

blaszki: 

kremowe, niekiedy z nielicznymi ochrowymi plamami; łamliwe, z międzyblaszkami, prawie wolne (wąsko przyrośnięte lub wolne), przy brzegu kapelusza ostre, przy trzonie zwężone i czasem rozwidlone

trzon: 

5-8 x 1.5-3.5 cm, cylindryczny, przebarwiający się ochrowocielisto, podstawa u starych egzemplarzy rudawa; gładki, matowy; rdzeń watowaty, potem komorowaty

miąższ: 

dość cienki i jędrny, kremowy (biały), niezmienny, u podstawy trzonu bywa ciemnordzawy; zapach gorzkich migdałów; smak ostry różnej intensywności, może być też łagodny ale niemiły

wysyp zarodników:

 jasnokremowy, kremowy

forma ochrony:

brak

wartość:

niejadalne

występowanie:

niezbyt częsty, występuje na południu Polski, latem i jesienią, w lasach liściastych i mieszanych, pod dębami, bukami, grabami i lipami

internet:

Snowarski

galeria zdjęć