Pleurotus ostreatus

Pleurotus ostreatus

Boczniak ostrygowaty

  Pleurotus ostreatus

            (Jacq.: Fr.) P. Kumm.

 

  

04/12/2018 TPK Gdańsk Sopot             11/10/2008 rezerwat Ostrzyski Las

  

14/10/2008 Kalisz Kaszubski                     28/11/2010 TPK Gdańsk

 

owocniki

kapelusz:

5-20 cm, szarobrązowawy, stalowoszary do niebieskiego, na starość blaknący bez osłony

blaszki:

trochę zbiegające z poprzecznymi połączeniami

trzon:

białawy, bardzo krótki; podstawa białofilcowata

forma ochrony:

brak

wartość:

jadalne, jest smacznym grzybem i doskonale zatyka dziurę grzybową po jesieni do następnego sezonu

wartości lecznicze:

boczniak jest źródłem wielu witamin i substancji mineralnych; wartość odżywcza owocników jest porównywalna z warzywami; jakość grzybów zależy od jakości substratu na którym rosną, jest to niezwykle ważne–boczniak ma bowiem zdolność do wyciągania z substratu metali ciężkich i innych substancji szkodliwych i gromadzenia ich w sobie; grzyb zawiera także dość dużo kwasu olejowego ( 40%), kwasu linolenowego (55%) oraz składniki obniżające poziom cholesterolu w krwi; boczniak ma stosunkowo niską zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych ( mniej niż 10%); w tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane jakośrodek przedłużający życie; wykorzystywano je do wzmacniania ścian naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów; naukowcy japońscy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywną substancję–pleuran może powodować zmniejszanie guzów nowotworowych (sarkoma S180, hepatom H22); aktualnie badaniem właściwości antynowotworowych boczniaka zajmują się naukowcy słowaccy; między innymi Słowakom udało się w latach 90-tych wyizolować z boczniaka beta-1,3D-glukan, który okazał się skuteczny we wzmacnianiu odporności organizmu oraz jako substancja pożyteczna w zwalczaniu schorzeń nowotworowych; u ludzi chorych na cukrzycę długotrwałe spożywanie boczniaków obniża poziom cukru w krwi i reguluje także poziom cholesterolu; w Czechach stosuje się wyciągi z boczniaków przy dietach mających na celu obniżenie poziomu cholesterolu; u pacjentów cierpiących na arteriosklerozę spożywanie boczniaków zmniejsza zmiany degeneratywne w naczyniach i przeciwdziała występowaniu łożysk arteriosklerotycznych co zmniejsza ryzyko uszkodzenia naczyń wieńcowych i mięśnia sercowego

występowanie:

jest grzybem typowo zimowym; występuje od listopada do maja, spotyka się go niemal wszędzie-w parkach, lasach, osiedlach, pojedyńczych drzewach liściastych

inne nazwy:

bocznotrzonowiec ostrygokształtny, przyuszek ostrygowaty

internet:

Snowarski
galeria zdjęć