Mycena amicta

Mycena amicta

Grzybówka modrooliwkowa

         Mycena amicta

                            (Fr.) Quél.

 

8 września 2013 Górczyn pow. pucki
8 września 2013 Górczyn pow. pucki

 

owocniki:

kapelusz 

średnicy 0,7-1,2 cm, wysokości 0,5 cm, dzwonkowato-stożkowaty, z garbkiem na szczycie, modrooliwkowy, miodowy, woskowożółty, brzeg równy, intensywniej żółty, powierzchnia matowa, delikatnie oszroniona, prążkowana do 2/3 wysokości kapelusza

blaszki:

zatokowato wycięte, niekiedy prawie wolne, w liczbie 20-30, nierównej długości, gęste, wąskie, szarokremowe, ostrza jaśniejsze

trzon: 

3-6×0,08-0,15 cm, nitkowaty, rurkowaty, kruchy, przechodzący w krótki nibykorzeń, sinoszary
lub beżowoszary, cały pokryty gęsto bardzo krótkimi, białymi włoskami, podstawa zielononiebieska

miąższ: 

bardzo cienki, kremowobiały, bez wyraźnej woni i smaku

wysyp zarodników:

biały

forma ochrony:

brak

wartość:

niejadalne

występowanie:

pojedynczo lub grupami po kilka okazów na ściółce, wśród mchów, rzadziej na murszejącym drewnie porośniętym mchami, spotykany w borach sosnowych, świerczynach, lasach jodłowych, grądach i w kwaśnej buczynie

internet:

Snowarski
galeria zdjęć