Chalciporus piperatus

Chalciporus piperatus

 Maślaczek pieprzowy

Chalciporus piperatus

           (Bull.: Fr.) Bat. (1908)

  

22 września 2012 Wyrówno-Lipuska Huta    13 września 2012 Kalisz Kaszubski

owocniki

kapelusz:

średnicy 1,5-5 cm, żółtobrązowawy do pomarańczowobrązowawego, rzadko prawie winnoczerwonawy, długo zachowujący kształt półkolisty do poduszkowatego; skórka podczas wilgotnej pogody mazista

rurki:

za młodu pomarańczowe, później cynamonowobrązowawe do rdzawobrązowych

pory:

dość szerokie

trzon:

barwy kapelusza, podstawę ma chromowożółtą, często bardzo wysmukły

miąższ:

bladożółtawy, w podstawie trzonu intensywnie szafranowy lub chromowożółty, w kapeluszu wkrótce staje się miękkawy; smak po kilku sekundach piekąco ostry

forma ochrony:

brak

wartość:

niejadalne, można je suszyć, zmielić i używać jako przyprawy

występowanie:

dość częsty występujacy w lasach iglastych

inne nazwy:

maślak pieprzowy, borowik pieprzowy

internet:

Snowarski

galeria zdjęć