Calocybe gambosa

Calocybe gambosa

 Gęśnica wiosenna 

Calocybe gambosa

                  (Fr.) Donk

 

24 maja 2019 Gdańsk Przymorze
31 maja 2009 TPK Gdańsk dolina Samborowo
27 maja 2013 Sanatorium Leśnik Sopot

 

owocniki

kapelusz:

3-10 cm, wapiennobiały, barwy kości słoniowej, żółtawy lub brązowawy o grubszym miąższu

blaszki:

białe do kremowych

trzon:

biały o ścisłym miąższu

miąższ:

gruby, ścisły o zapachu zjełczałej mąki lub świeżego ogórka

wysyp zarodników:

biały

forma ochrony:

brak

wartość:

jadalne, pierwsze w skali roku wydajniejsze smaczne grzyby

występowanie:

od kwietnia do czerwca w lasach łęgowych i poza nimi

właściwości lecznicze:

w roku 1956 jeden z francuskich lekarzy cierpiący na cukrzycę (Porton) zauważył, że po spożyciu potrawy z majówki dochodzi do wyraźnego obniżenia poziomu cukru we krwi; klika dni później spożył większą ilość grzybów i zauważył, że potrawa wywołała skutek porównywalny z działaniem zastrzyku z insuliny; spożycie gęśnic powoduje też ustępowanie objawów towarzyszących cukrzycy takich jak suchość języka, bóle głowy i kończyn, bezsenność; analiza chemiczna pozwoliła wyodrębnić substancje powodujące obniżenie poziomu cukru we krwi zawarte nie tylko w majówce wiosennej ale i innych gatunkach np. Clitocybe diatreta

inne nazwy:

majówka wiosenna, bedłka syrojeszka, bedłka podkowiasta, bedłka biaława, gąska wiosenna

internet:

Snowarski

galeria zdjęć