Agaricus arvensis

Agaricus arvensis

 Pieczarka biaława

 Agaricus arvensis

                             Schaeef.

 

Owocniki znalezione 10 czerwca 2010

na trawniku w Gdańsku Jelitkowie

 

owocniki


kapelusz:

5-15 cm, początkowo jajowaty, potem łukowaty do płaskiego, grubomięsisty, nagi, jedwabiście błyszczący, białawy do kremowego z żółtym nalotem, pod uschnięciem żółknący

blaszki:

gęste, długo blade, wolne, na starość siwobrązowe do czekoladowobrązowych

trzon:

5-15 cm wysoki, 1-3 cm gruby, walcowaty, dołem zgrubiały, gładki, na początku pełny, potem pusty, biały, po wyschnięciu żółknie

miąższ:

białawy, w dolnej części trzonu ochrowożółty, smak orzechowy, zapach od anyżowego
do zapachu gorzkich migdałów

występowanie:

od czerwca do października w lasach i poza nimi, na łąkachpastwiskach

wartość:

jadalny, smaczny grzyb-anyżkowy aromat po obróbce cieplnej zanika

inne nazwy:

pieczarka polowa

internet:

Snowarski
galeria zdjęć