Amanita muscaria

Amanita muscaria

Muchomor czerwony

  Amanita muscaria

                 (L.: Fr.) Hooker

 

  

22/09/2012 okolice Wyrówno                        23/09/2018 Stilo

  

 02/10/2004 Lipusz                                            11/09/2015 Stilo

 

owocniki

kapelusz:

5-15 cm, żółty, pomarańczowy lub lśniąco czerwony pokryty dość równomiernie białymi szczątkami osłony; brzeg otwartego kapelusza bruzdkowany

blaszki:

białe do kremowych, dość gęste, brzuchate, wolne

trzon:

biały z bulwką bez pochwy na przejściu w trzon z wieńcami brodawek

pierścień:

z wierzchu bez bruzdek

miąższ:

biały, pod skórką kapelusza żółty, smak łagodny, bez zapachu

forma ochrony:

brak

wartość:

trujące

występowanie:

częsty, od lata do jesieni w ladsach iglastych i liściastych, najczęściej pod brzozami i świerkami

właściwości lecznicze:

w medycynie ludowej oraz homeopatii szereg trujących grzybów używanych jest do przyrządzania różnych specyfików, przy neuralgiach, artretyzmie, arteriosklerozie od dawna stosowano wyciąg z przepięknego muchomora czerwonego Amanita muscaria, wspaniale zdobiącego jesienny las; aplikowane niewielkie dawki polepszały aktywność gruczołów wewnętrznych i zwiększały witalność organizmu, między innymi dzięki
zawartości antybiotyku muskarufiny, który w większych dawkach jest niebezpieczną trucizną; muchomor ten jest stosowany nie tylko przez ludzi-zauważono, że chore na robaczycę przewodu pokarmowego łosie spożywały jego owocniki i w ten sposób pozbywały się dokuczliwych pasożytów; robaki ginęły prawdopodobnie pod wpływem alkaloidów zawartych w muchomorze, być może muskaryny

internet:

Snowarski

galeria zdjęć